Iedereen doet mee
Verkiezingsprogramma

Iedereen doet mee

We investeren in gelijke kansen en bestaanszekerheid.

Wageningen is een stad waar we omkijken naar elkaar. Daarom vindt de PvdA het onacceptabel dat in Wageningen 500 kinderen in armoede opgroeien, dat de kansen in het onderwijs niet gelijk zijn, en dat mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt steeds meer aan hun lot worden overgelaten.

De PvdA vindt dat iedereen een eerlijke kans verdient en heeft altijd gestaan voor een sterk sociaal Wageningen met ruime armoederegelingen, goed onderwijs, ondersteuning bij het vinden van werk en de mogelijkheid om bij te verdienen als je in de bijstand zit. Dat doen we ook de komende vier jaar.

De afgelopen jaren hebben we ondanks forse financiële tegenvallers nooit bezuinigd op ons sociale beleid. We hebben gratis zwemles ingevoerd voor diegene die dat nodig hebben. Nu de financiële situatie dat toelaat is het nodig om extra te investeren in mensen, om te zorgen dat iedereen mee kan doen. Er komt extra geld voor kinderen die gebruik maken van het “Ik doe mee fonds”. Daarnaast zorgen we dat alle kinderen die recht hebben op armoederegelingen die ook krijgen.

Goed onderwijs is de basis. We doen er daarom alles aan om te zorgen dat er geen kinderen met een taalachterstand aan de basisschool beginnen. Ook investeren we in gelijke kansen voor alle kinderen op de basis- en middelbare school.

Goed werk en een inkomen waarvan je kan rondkomen. Werk is meer dan alleen een inkomen, het is de sleutel tot bestaanszekerheid, waardering, respect en tot deelname aan de samenleving. Met werk zijn mensen in staat een zelfstandig bestaan op te bouwen en hun talenten te ontwikkelen. We voeren daarom in navolging van Groningen de basisbaan in.

Onze plannen voor gelijke kansen en meer bestaanszekerheid

1. Geen kind mag opgroeien in armoede. We voeren een uitgebreid kindpakket in zodat alle kinderen kunnen sporten en muziekles kunnen nemen. Ook vergroten we het bereik door samen te werken met scholen, ervaringsdeskundigen en onze welzijnsorganisaties. Daarnaast zorgen we dat meer gezinnen recht krijgen op hulp door te kijken naar het netto besteedbaar inkomen in plaats van de huidige 130% van het sociaal minimum als norm. We zorgen dat iedereen die recht heeft op armoederegelingen die ook krijgt door ondersteuning te bieden bij het aanvragen van lokale en landelijke regelingen. Als andere regelingen een huishouden kunnen helpen worden die ook gelijk onderzocht en aangevraagd.

2. We werken (taal)achterstanden in het onderwijs weg zodat elk kind een eerlijke start heeft en zijn of haar talenten kan ontwikkelen. We starten een leesoffensief samen met de bibliotheek en de scholen. We zetten studenten en andere vrijwilligers in om kinderen die thuis minder goed gesteund worden te begeleiden via onder meer de VoorleesExpress en huiswerkbegeleiding op school. Tot slot investeren we extra in die scholen waar de grootste achterstanden zijn door extra handen in de klas mogelijk te maken.

3. Bij Wageningers die leven met schulden loopt de stress vaak hoog op, met gevolgen voor de gezondheid en het mee kunnen doen in de samenleving. We investeren daarom extra in het voorkomen van schulden door vroegsignalering en nieuwe manieren van schuldhulpverlening. Zo willen we problematische schulden opkopen, een pauzeknop invoeren voor mensen met betalingsproblemen, en focussen ons hierbij specifiek op jongeren met problematische schulden, om ze een goede start in hun leven te geven.

4. Onze gemeente heeft een verantwoordelijkheid richting de meest kwetsbare inwoners. We willen niet alleen dat mensen kunnen rondkomen van een uitkering, maar dat ze kunnen meedoen aan de samenleving. We voeren daarom, net als in Groningen, de basisbaan in: een baan voor mensen die langdurig in de bijstand zitten en moeilijk regulier werk krijgen. Het mes snijdt aan twee kanten want deze basisbanen kunnen we inzetten om de leefbaarheid in onze buurten te verbeteren: onderhoud aan wijkgebouwen, klussen bij sportverenigingen of het opruimen van de openbare ruimte. We werken daarbij samen met initiatieven in de buurten, zoals het buurtbedrijf in de Nude.

5. We zorgen voor meer stages en banen voor (afgestudeerde) mbo’ers. Daarvoor werken we samen met het Wageningse MKB en grote bedrijven. Wij zien grote kansen in het creëren van banen voor onze jongeren in de duurzame energiesector. Die gaat flink groeien de komende jaren. We investeren in het opleiden van jongeren en zorgen dat het werk dat moet gebeuren voor de energietransitie ook in de regio blijft.

Deel dit