Een eerlijke energietransitie
Verkiezingsprogramma

Een eerlijke energietransitie

We investeren in een eerlijke energietransitie.

De klimaatcrisis is al vele jaren gaande, maar als we nu geen grote stappen nemen, zijn we echt te laat. De PvdA voelt de urgentie diep in haar vezels. We moeten alles op alles zetten om dit tij te keren. We moeten 7 miljoen huizen verduurzamen en van het gas afhalen. Dat moet op een eerlijke manier, en wat de PvdA betreft dus overal op dezelfde condities. Op dit moment gaat het veel te langzaam omdat het Rijk de verantwoordelijkheid heeft afgegeven aan gemeenten. Het Rijk is echt aan zet om heldere voorwaarden te stellen, financiering te organiseren en regie te voeren. Die boodschap willen wij luider en duidelijker laten klinken in Den Haag: zorg dat overal in Nederland de transitie eerlijk gebeurt en met genoeg geld.

De PvdA wil daarnaast in Wageningen maximaal bijdragen aan de energietransitie. We zetten hierbij in op twee pijlers: (1) we zorgen dat er geen tweedeling ontstaat (klimaatkloof) maar zorgen dat de laagste inkomens het meeste profiteren van de energietransitie (2) we versnellen de energietransitie door voorop te lopen in het uitrollen van rijksmaatregelen en te experimenteren met nieuwe aanpakken, zoals de proeftuin in de Benedenbuurt. Uiteraard zullen wij ook ons steentje bijdragen aan het opwekken van duurzame elektriciteit, dat doen we daar waar het meest logisch is op basis van gelijke lasten en lusten voor bedrijven en inwoners en met de minste impact op het landschap.

Onze plannen voor een eerlijke energietransitie

1. De stijgende prijzen van energie zorgen ervoor dat steeds meer inwoners hun maandelijkse lasten niet meer kunnen betalen. Daar moet nu iets aan gebeuren! De energietransitie begint dus bij het terugdringen van de energiearmoede. We helpen mensen met laagdrempelige maatregelen om energie te besparen en maken in samenwerking met de Woningstichting een ambitieus plan om de woningen in de wijken met energiearmoede versneld te isoleren. We stellen energiecoaches aan die mensen met lagere inkomens helpen met energiebesparing. Niet alleen bij de huurders van de Woningstichting, ook bij mensen met een koopwoning of particuliere huur. Wij bouwen de brug tussen de klimaatkoplopers in de wijken en de klimaatvolgers: mensen die zo druk zijn met overleven dat duurzaamheid op de tweede plaats komt. We willen daarom energieopbouwwerkers aanstellen. Mensen uit de buurt die samen met de bewoners plannen maken voor een duurzame wijk. Daarbij sluiten we ook aan bij bestaande buurtinitiatieven in samenwerking met het energieloket.

2. We blijven vol inzetten op een aardgasvrij Wageningen. Niet alleen vanwege het klimaat, maar ook uit solidariteit met de bewoners in Groningen, vanwege de stijgende gasprijzen en om minder afhankelijk van Rusland te zijn. De komende vier jaar willen we wijk voor wijk gedetailleerde plannen maken om woningen te verduurzamen en van het gas af te halen. We eisen van het Rijk dat dat kostenneutraal gebeurt. We moeten ons als overheid meer bemoeien met de energietransitie. Warmtenetten en verduurzaming laten we niet over aan private partijen, maar we zijn daarin als overheid altijd partner. Voor warmtenetten zijn we hier al mee begonnen. We kijken ook naar het opzetten van bedrijven die mensen ontzorgen door huizen helemaal te verduurzamen en ook de financiering te regelen.

3. We willen alle daken in Wageningen, zowel die van huur- en koopwoningen als van bedrijven, volleggen met zonnepanelen. Hiervoor investeren we extra in het energieloket om collectieve acties te coördineren en te zorgen voor financiering voor mensen die de investering niet kunnen betalen. Bij grootschalige duurzame opwek zoals zonneparken en windmolens zorgen we dat de opbrengsten deels terugvloeien naar de samenleving door een gemeenschapsfonds op te zetten waar alle energieprojecten verplicht aan bijdragen. Met dat fonds kunnen bewoners zelf beslissen waar het geld geïnvesteerd moet worden: speelvoorzieningen in de wijk, sportverenigingen of culturele voorzieningen. Zo zorgen we dat iedereen profiteert van de energietransitie.

4. We investeren in duurzame mobiliteit: we faciliteren elektrische deelauto’s in de buurten, investeren in een hoogwaardige openbaar vervoer verbinding met zowel het station Ede-Wageningen als Arnhem, en werken verder aan veilige snelfietsroutes. We werken samen met Ede om de aansluiting met zowel de A12 als het station, zowel per OV als per fiets, te verbeteren. Daarbij kijken we ook naar mobiliteitshubs: een “park and ride” vanuit de A12 en het station met elektrische fietsen, bushalte en deelauto’s.

Deel dit