Stadhuis

Voor betere werkomstandigheden en een verbetering van de dienstverlening aan de inwoners van Wageningen hebben we ingestemd met de verbouwing van het Stadhuis.

Wij hebben ingestemd met de grondig verbouwing van het nieuwe stadhuis. Zowel stadskantoor als stadhuis zijn toe aan grondige renovatie, beide locaties voldoen niet aan de ARBO-regels die we in Nederland stellen aan werkplekken. Dan kunnen we kiezen voor het renoveren en Arbo-proof maken van twee locaties, Stadhuis én Stadskantoor, of we kunnen ons geld anders gebruiken, beter gebruiken, en investeren in één locatie en die grondig verbouwen en toekomstbestendig maken. Er ligt nu een mooi plan dat ons de kans biedt om een huis der gemeente tot stand te brengen dat in het hart van onze stad staat en functioneert.

Er is uitgerekend dat we voor de nieuwe huisvesting net zoveel kwijt zijn als dat huisvesting in de oude gebouwen ons nu kost maar natuurlijk zitten er risico’s aan zo’n groot project. Als PvdA verwachten we dat het college ons goed op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen. Wij blij met de wijze waarop het college de raad tot nut toe heeft meegenomen in het proces, maar dat mag niet stoppen. Wij verwachten dat dit doorgaat totdat we de drempel van het vernieuwde stadhuis overgaan.

Voor ons is dat inclusief het traject voor verbetering of vernieuwing van de dienstverlening. We hebben gezien dat daar stappen gezet zijn inclusief pogingen om de inwoners van Wageningen daarbij te betrekken maar die waren niet erg succesvol. Creatievere manieren zijn nodig om samen met de inwoners van Wageningen die nieuwe concepten voor dienstverlening verder uit te werken.
En we willen zeker alles weten over de financiën van dit project; deze grote projecten brengen risico’s met zich mee, ook wij realiseren ons dat. Veel projecten lopen anders dan verwacht, er is niet voor niets een post “onvoorzien” van 10% die gebaseerd is op de uitgebreide risico-analyse bij dit project. Maar neem de raad vooral mee, houd ons op de hoogte van de financiële ontwikkelingen / afwikkeling.