Door Petra van Amersfoort op 9 juni 2015

Steunpunt Mantelzorg

Mijn Bezoek aan Steunpunt Mantelzorg was erg leuk en zeer interessant. Marjoke van Gelder heeft veel verteld over het Steunpunt Mantelzorg. Onder andere dat het Steunpunt Mantelzorg knelpunten signaleert bij mantelzorgers en deze probeert om te zetten in acties naar de gemeente.

Marjoke geeft aan dat de gemeente niet alles direct  kan oplossen maar er wel  is voor zorgelijke situaties. Het feit dat er veel mensen moeten wachten op een dementiemaatje of begeleiding door de casemanagers is inmiddels opgepakt en Steunpunt Mantelzorg gaat samen met het Odensehuis dementiemaatjes/coaches opleiden. Steunpunt Mantelzorg kijkt indien gewenst samen met de mantelzorger hoe zijn/haar situatie makkelijker zou kunnen zijn ook in tijden van veranderingen binnen de zorg. Speciaal voor de GGZ mantelzorgers organiseert het Steunpunt in het najaar een bijeenkomst met een onderwerp die specifiek betrekking heeft op de GGZ. Input wordt ook mede aangedragen door de mantelzorgers zelf. De veranderingen voor mantelzorgers rondom de huishoudelijke hulp worden als mensen bezwaar hebben ingediend, opnieuw bekeken. Tevens is er een speciale huishoudtoelage (hulp bij het huishouden door een thuiszorgmedewerker) voor overbelaste mantelzorgers. Deze huishoudelijke hulp kan afgegeven worden voor een speciaal tarief van €9,50 per uur. Deze hulp kan aangevraagd worden bij het Startpunt of Steunpunt Mantelzorg.

Momenteel is er veel vraag naar vrijwilligers die mantelzorgers kunnen ontlasten. Helaas is er niet altijd direct een vrijwilliger beschikbaar, Steunpunt Mantelzorg gaat bij elke aanvraag voor een vrijwilliger op huisbezoek. Zij denken mee in mogelijke andere oplossingen dan de directe inzet van een vrijwilliger. Helaas kunnen ook zij niet alle vraag voor een vrijwilliger beantwoorden, De huisbezoeken worden wel bijzonder gewaardeerd. De ervaring leert dat mantelzorgers als ze eenmaal bekend zijn met het Steunpunt Mantelzorg eerder ook zelf contact opnemen met vragen. Een positieve ontwikkeling wat mij betreft.

Petra van Amersfoort

Petra van Amersfoort

Wie ben je? Mijn naam is Petra van Amersfoort, ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Ik ben geboren en getogen Waogeningse. Ik hou van een goed boek, thrillers het liefste, een goede film op zijn tijd kan ik ook van genieten, het meest geniet ik van mijn gezin en mijn honden. Enthousiast van?

Meer over Petra van Amersfoort