Jan Willem Kamerman in debat over sport in Wageningen

26 februari 2018

Ik ben Jan Willem Kamerman, kandidaat raadslid voor de PvdA, en ik ben dol op sport. Ik vind het heerlijk om zelf te sporten; ga op m’n fiets naar het werk (20 km heen en 20 km terug), ik tennis en loop regelmatig een rondje hard. Zo blijf ik lekker fit.

Ook vind ik het heel leuk om naar sport te kijken. Het liefst ga ik dan kijken bij m’n kinderen die aan het sporten zijn. Alle vier m’n kinderen zijn in Wageningen geboren en opgegroeid. Ik heb daardoor heel wat uurtjes langs de Wageningse sportvelden gestaan. Zo heb ik ervaren dat Wageningen een prima sportcultuur heeft. Je kan in Wageningen bijna alle sporten doen die je leuk vindt en daar wordt volop gebruik van gemaakt door jong, oud, dik, dun, gekleurd, wit, arm en rijk.

De PvdA vindt sporten belangrijk en vindt dat sporten voor iedereen toegankelijk moet zijn. Ook voor de mensen die een kleine beurs hebben en moeite hebben om contributie voor zichzelf of hun kinderen te kunnen betalen.

Sporten is niet alleen belangrijk omdat het gezond is. Sporten is meer. Sporten is ook:

  • leren samen te werken en je grenzen te verleggen;
  • leren om te gaan met autoriteit (trainer, scheidsrechter);
  • leren je overwinningen te vieren en om je verlies te nemen.

De gemeente faciliteert het sporten, bijvoorbeeld door accommodaties beschikbaar te stellen. Dat is belangrijk en moet zeker zo blijven. Minstens zo belangrijk zijn de vrijwilligers die het mogelijk maken dat er in Wageningen zoveel gesport kan worden. Vrijwilligers die:

  • de sportclubs besturen;
  • trainingen geven;
  • achter de bar in de kantine staan

Zonder de vrijwilligers die dag en nacht paraat staan voor hun club, zou er niet zoveel gesport kunnen worden. Vrijwilligers dank daarvoor! En blijf door gaan met jullie belangrijke werk!

De PvdA vindt het belangrijk dat de gemeente blijft investeren in sport, sportclubs te helpen waar dat kan en nodig is en ook drempels weg te nemen voor mensen waarvoor het minder vanzelfsprekend is dat zij gaan sporten. Initiatieven zoals de ‘voetbalwerkplaats’ moeten hieromgesteund worden. Ook initiatieven zoals de skeeler/skate-baan worden door de PvdA omarmd.