Door op 14 januari 2014

Inspirerende aftrap campagne 2014

Mathilde Maijer sprak als lijsttrekker voor de verkiezingen van 2014 een inspirerende speech. Een speech waar kort en krachtig de speerpunten van de komende verkiezingen worden verwoord. Een speech die de moeite waard is om te lezen. Vandaar:

Beste leden, Vrienden, Vriendinnen, Wageningers,

Sluit je ogen en denk aan Wageningen. Waar denk je aan? Het veldje waar je speelde en je lagere school? Of aan je studentenkamer, studeren aan de universiteit en uitgaan op donderdagavond. Denk je aan het stadion op de berg of aan het strandje aan de Rijn bij Wolfswaard. Aan Pantarijn en het Oude Bijenhuis of aan Ceres en Unitas.

Wat we ook denken, hoe verschillend we ook zijn, we houden allemaal van Wageningen. De kleinste wereldstad met inwoners van ongeveer 175 verschillende nationaliteiten die zich allemaal hier thuis voelen. De kleinste stad in Nederland met een universiteit, de stad met het hoogste stadion van Nederland, met de grootste binnenhaven van de Rijn en met het mooiste 5-mei festival met de meeste vrijwilligers.

Wageningen doet het best goed. De universiteit groeit en bloeit. Wageningen heeft een lage werkloosheid, weinig criminaliteit – behalve op het gebied van fietsdiefstallen -, laag dodental in het verkeer, bijna geen klachten over discriminatie, lage schooluitval.

Maar elke persoon is een persoon. Elke persoon in de bijstand, elke klant bij de voedselbank, elk gezin in de schuldhulpverlening, elk kind in armoede is een drama.

En verschillen tussen Wageningers nemen toe. Tussen hen met een baan en hen die er een zoeken. Tussen mensen met een prachtig huis in Wageningen Hoog en hen die al tien jaar op de wachtlijst staan voor een huis-met-tuin in de Buurt. Tussen hen die gezond en gelukkig zijn en hen die eenzaam thuis zitten. Tussen hen die winkelen in de Hoogstraat en hen die winkelen bij de voedselbank, kledingbank en speelgoedbank.

Het trieste is dat de scheidslijnen tussen gezonden en niet gezonden, tussen rijken en niet-rijken, mazzelaars en pechvogels vaak en steeds vaker samenvallen. Dat dus iemand met minder onderwijs vaak zonder baan komt te zitten, minder gezond is, bij de voedselbank winkelt en in de schuldhulpverlening terechtkomt. Het trieste is ook dat de solidariteit bij de mensen aan de succesvolle kant van de streep, de mazzelaars, voor de mensen aan de andere kant afneemt. Terwijl het iedereen kan overkomen dat je je baan kwijtraakt, een half jaar later in de bijstand zit en nog een half jaar later bij de schuldhulpverlening zit en met een bivakmuts op voor het eerst in de rij staat bij de voedselbank.

Het is de taak van de PvdA te zorgen dat alle Wageningers kunnen meedelen in het succes van de stad. Met elkaar voor elkaar. Samen bouwen we Wageningen.

De PvdA is solidair. De PvdA vindt dat juist mensen die succes hebben het mogelijk moeten maken dat iedereen zijn dromen na kan jagen.  Wageningen moet de stad zijn waar iedereen kansen krijgt en zijn talenten kan benutten. Iedereen. Als je pech hebt in het leven, heb je mazzel dat je in Wageningen bent geboren, want hier laten we niemand in de steek. Als je het getroffen hebt in het leven, dan heb je geluk dat je in Wageningen woont, want hier krijgt iedereen ruim baan om te floreren.

Een tweede tweedeling waar de solidariteit afbrokkelt, speelt tussen generaties. Ouderen die vinden dat ze hun pensioen verdiend hebben en jongeren die vinden dat ze teveel daarvoor moeten betalen, terwijl hun eigen pensioen straks op losse schroeven staat. Ouderen met verworven rechten en jongeren die niet weten of er straks iets over blijft voor hen. Die onzeker zijn over de toekomst van de aarde, klimaat, brandstof, energie, voedsel. De PvdA is ook solidair tussen generaties. Dat is onze invulling van duurzaamheid: we moeten onze samenleving zo inrichten dat onze kinderen en kleinkinderen ook fijn hun leven kunnen leven.

Daar gaat het om deze campagne voor de komende verkiezingen: de samenleving zo inrichten dat iedereen weer mee kan doen, dat er weer banen komen, dat de wereld ook voor onze kinderen prettig blijft, dat mensen niet van de zijlijn hoeven toekijken hoe mazzelaars tevreden bezig zijn en hun leven leven. Dat mensen de zekerheid hebben dat er een vangnet is en blijft van goede zorg, en bijstand waarvan je rond kan komen. Nederland sterker en socialer is daarom dit keer de leuze, hier bij ons dus Wageningen sterker en socialer.

Sterker door meer banen te creëren en de economie aan te jagen omdat we uit de crisis moeten komen. Maar niet op de manier zoals voorheen, want de crisis van 2008 heeft aangetoond dat het oude systeem failliet is. We maken niet dezelfde fouten nog een keer. De rekening van de crisis moet eerlijk verdeeld. Het moet socialer, eerlijker, ook naar onze kinderen en kleinkinderen toe. Een sterke sociale samenleving met een goed zeker vangnet van zorg en bijstand, voor hen die dat nodig hebben zodat mensen weer vertrouwen krijgen in de toekomst. Een leuze dus met drie uitwerkingen.

Wageningen sterker en socialer, dat is de economie en de werkgelegenheid aanjagen.

Wageningen sterker en socialer, dat is zekerheid bieden voor vandaag en morgen.

Wageningen sterker en socialer, dat is de rekening van de crisis eerlijk verdelen.

Ik heb er alle vertrouwen in. We hebben een fantastisch team, fantastische mensen. Ik mag dan lijsttrekker zijn en ik ben geweldig trots op jullie vertrouwen, maar we doen het samen, echt PvdA. De komende 8 weken gaan we er samen tegenaan om voor elkaar te krijgen dat 19 maart een mooie uitslag wordt. Voor ons, voor de PvdA maar vooral voor Wageningen en de Wageningers.

Dank jullie wel.