Door Petra van Amersfoort op 24 maart 2015

Blij met initiatief ‘Vijftig+ service’.

Nieuwsgierig naar het burgerinitiatief ‘ Vijftig+ service ‘ ben ik op bezoek gegaan bij de initiatiefnemer. Daar werd ik hartelijk ontvangen met een bak koffie en al snel steekt de initiatiefnemer gelijk van wal . Vol enthousiasme verteld hij over het burgerinitiatief wat hij graag veder wil ontwikkelen en wil uitzetten. Bij de ‘Vijftig+ service’ is het de bedoeling dat er door vrijwilligers voordelige en betaalbare service en dienstverlening wordt verleend, zonder verdere verplichtingen. Vijftig plussers kunnen huishoudelijke hulp van hen krijgen. Denk aan strijkservice en boodschappenservice. Of privé vervoer waar u ook naar toe wilt in Wageningen. De initiatiefnemer heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat er veel behoefte is en wil daarom dit idee graag verder uitwerken.

Een burgerinitiatief is een geweldige kans om ideeën van mensen die dit vaak bedenken op basis van hun eigen ervaringen Weten wat er in de praktijk speelt en waar de knelpunten liggen en daar goed op kunnen inspelen. Het is erg belangrijk dat de gemeente die initiatieven die vanuit de mensen zelf komen, serieus neemt. Luisteren en helpen het te realiseren waar dat mogelijk is. Door bijvoorbeeld mensen die hetzelfde willen met elkaar in contact te brengen of met professionals en ondernemers om ideeën van de grond te krijgen.
Zo ook lopen de initiatiefnemers van de Vijftig+ service aan tegen bepaalde punten  waardoor ze niet verder kunnen komen. Kennis of informatie over of waar die is te vinden weet men vaak niet te achterhalen.
Samenwerking met een derde is soms ook lastig omdat men elkaar ervaart als concurrent. Daardoor ziet men niet meer dat als je samenwerkt, door geven èn nemen wel de kans op succes wordt vergroot. Financiën is ook vaak een knelpunt die parten speelt als je een idee wilt realiseren. Veel mensen weten niet dat je fondsen kunt aanschrijven voor een startbedrag om je initiatief veder uit te kunnen werken. Informatie op dat punt is nog schaars …

Mijn bezoek aan de Vijftig+ service was een leuk bezoek en ik heb veel waardering voor de initiatiefnemers.
Initiatieven van burgers op basis van de eigen ervaringen, zijn vaak de meest succesvolle!
Heb jij ook een idee dat je wil realiseren? Deel je idee met mij.

Petra van Amersfoort

Petra van Amersfoort

Ik ben geboren en getogen in Wageningen . Wageningen is voor mij de stad om te wonen en zou er voor geen goud meer weg willen . Ik ben getrouwd en heb drie prachtige jongens . Ik ben sinds 2008 lid van de Pvda. Vanaf 27 maart 2014 ben ik lid van de fractie en

Meer over Petra van Amersfoort